Everland

1958 Geboorte Michael Jackson 
2007 Comeback 2010 - werktitel Michael Jacksonproductie fABULEUS 
FEBRUARI 2009 Audities Comeback 2010, 13 jonge dansers gekozen 
MAART 2009 Michael Jackson kondigt comeback aan - This is it 
APRIL 2009 Comeback 2010 wordt Everland 
JUNI 2009 Michael Jackson sterft 
AUGUSTUS 2009 Start repetities Everland 
OKTOBER 2009 Première concertfilm This is it 
MAART 2010 Première Everland 

Everland is een hedendaagse dansproductie geïnspireerd door Michael Jackson. Met en over 12 jongeren die elk op hun manier iets hebben met dit muziek- en dansicoon. Boordevol muziek van Jackson zelf natuurlijk, maar ook van James Brown, Claude Debussy en Camille Saint-Saëns. 

Na het onverwachte overlijden van Michael Jackson op 25 juni 2009 schoten de - veelal commercieel opgezette - tributes als paddenstoelen uit de grond. fABULEUS broedde op dat moment echter al sinds lang op een ander plan: een voorstelling die de verbinding zou leggen tussen Michael Jackson en hedendaagse dans. Op het Julidansfestival 2007 in Amsterdam was het bij artistiek leider Dirk De Lathauwer immers niet in dovemansoren gevallen dat op de vraag wie of wat hen tot dans had aangezet, vooraanstaande hedendaagse choreografen als Sidi Larbi Cherkaoui en Akram Khan als uit één mond antwoordden: “Michael Jackson”. Voor Dirk De Lathauwer, in zijn jeugd zelf een Michael Jacksonfan, klonk dit als een vrijgeleide om met fABULEUS eveneens de Jacksonweg op te gaan.

De link tussen Michael Jackson en hedendaagse dans, tussen kunst en entertainment, is niet de enige ontmoeting die ten grondslag ligt aan Everland. Voor Everland slaan twee makers die al jarenlang het gezicht van fABULEUS bepalen, de handen ineen: Dirk De Lathauwer en choreografe Natascha Pire, die voordien reeds drie fABULEUS-producties realiseerde. Daarnaast zijn er vijf gastchoreografen bij de voorstelling betrokken die workshops geven en bewegingsmateriaal aanleveren waarover De Lathauwer en Pire vrijelijk kunnen beschikken. Bovendien bevindt Everland zich, zoals elke jongerenvoorstelling van fABULEUS, op het kruispunt van minstens twee werelden: die van de deelnemers (12 jongeren tussen 15 en 15 jaar) en die van een wereld waartoe zij zich dienen te verhouden, die van Michael Jackson. Genoeg elementen om bij falen van een vreemde potpourri te spreken, maar Everland is een van die zeldzame projecten waarbij de som sterker is dan de onderscheiden delen.

Na een lang en intensief proces, tijdens hetwelk Michael Jacksons muziek en dans als repertoiremateriaal worden benaderd waaruit geput en waarop gevarieerd kan worden, gaat Everland op 27 maart 2010 in STUK in première. De voorstelling begeestert en ontroert. Als eigentijdse hertaling van Michael Jacksons artistieke universum slaagt Everland geheel in zijn opzet. 

De voorstelling wordt enthousiast onthaald in binnen- en buitenland, niet in het minst bij een jongerenpubliek. Everland opent verschillende belangrijke festivals, zoals Tweetakt in Utrecht en het Jonge Harten Festival in Groningen. Na Pitsers is het de tweede jongerenvoorstelling van fABULEUS die buiten het Nederlandse taalgebied speelt, in Düsseldorf. “De show is uitermate onderhoudend: het balanceert evenwichtig tussen opzwepende en artistieke choreografische hoogstandjes in alle dansstijlen (er komen zelfs spitzen voorbij). Everland is een verweven mix van theater, muziek, zang en veel dans met hier en daar een rauw randje. Wees gewaarschuwd: als je niet zo van Michael Jackson houdt, dan doe je het na het kijken van deze voorstelling wel!” aldus Esther Visser op www.funkymag.nl.

Regie en choreografie Dirk De Lathauwer en Natascha Pire Concept Dirk De Lathauwer Gastchoreografen Mike Alvarez, Sidi Larbi Cherkaoui, Koen De Preter, Randi De Vlieghe, Christophe Lequesne Dansers Frederik Druyts, Karine Claassen, Marieke Dermul, Emma Hellebaut, Katharine Tessens, Pol Van Den Broek, Anneleen Meurs, Jan Vandendriessche, Thomas Vanoverschelde, Roman Van Houtven, Cleo Vanlommel, Thomas Vantuycom, Nadine Claes, Jorge De Geest, Misha Demoustier, Jolanda Luijten, Charlotte Olijslagers Scenografie Manolito Glas Kostuums Raïssa Hans, Manu Verschueren Muziekediting Michiel De Malsche Techniek Tom Philips

1 | 2 | 3
Misha was geweldig <3 hij's zo cute
Demelsa over Everland (06/06/12)
Misha (en de andere dansers) waren geweldig! Het is f*cking knap dat Misha op zo'n leeftijd al zo goed kan dansen :OxxxPS: i love Mishaaa
Demelsa (<3 Misha) over Everland (16/05/12)
De dansers waren echt geweldig, maar Misha was toch de opvallen <3 lovee himmm
Demelsa over Everland (16/05/12)
GENIETEN,GENIETEN was het! Super !Wat een ritme, wat een lichaamstaal ! Ik heb dit jaar al enkele dansvoorstellingen gezien, maar deze is veruit "the best".Een AANRADER !Leuven, 05/05/12
Martine over Everland (06/05/12)
Chapeau!! Stuk voor stuk schitterende artiesten. Een overduidelijk bewijs dat er op talent geen leeftijd staat. Bedankt voor de uiterst geslaagde avond!!
Zanni over Everland (05/05/12)
Everland was gewoon wauw! Prachtige dansers, één voor éën uniek en supergetalenteerd. Respect! Hier ga ik nog lang van nagenieten
Yanthe over Everland (05/05/12)
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | ...
Ben je gaan kijken naar Everland en wil je je mening kwijt? Of heb je meegewerkt aan de productie en wil je vertellen over je ervaringen? Laat hier je reactie achter!
Naam
Reactie
E-mailadres (niet verplicht)
Verder

 
 
 

Speeldata

"Everland is the most extraordinary exploration of all the things that made Michael Jackson the amazing performer and choreographer that he was. A performance of almost exhausting proportions as they celebrate not just Jackson, but all the music and dancers that inspired him. It was simply breathtaking!"

— Publieksreactie op site The Guardian, maart 2010
Reportage op Cobra.be