De Metsiers

Opgelet: wegens uitzonderlijke schoolverplichtingen van de spelers zijn de voorstellingen van De Metsiers in april 2016 geannuleerd!

Hugo Claus was 19 toen hij zijn debuutroman De Metsiers schreef. In deze theaterbewerking zijn de zes actrices net zo jong als Claus toen.

De Metsiers zijn een familie. Of eerder een clan. Ze hebben niemand anders buiten elkaar en zijn daar trots op: de wereld tegen ons en wij tegen de wereld. Ze hebben zich verschanst achter dikke muren die de vreemde buiten houden en de geheimen binnen. Ze hebben geleerd hun gedachten in te slikken voor ze worden uitgesproken. In dat beklemmende nest draaien zes zielen rond elkaar. Op zoek naar genegenheid of de uitgang.

Regisseur Carl von Winckelmann herwerkte de roman tot een sobere, maar intense voorstelling, waarin de spelers geen ander houvast hebben dan de tekst en elkaar.

Tekst naar Hugo Claus Bewerking en regie Carl von Winckelmann Spel Laura Achten, Noa Bromley, Judith Engelen, Johanna Loman, Jade Mintjens en Floor Van Boxem Dramaturgie Peter Anthonissen Vormgeving Timme Afschrift Kostuums Anna Seniow Productie fABULEUS Coproductie TAKT Dommelhof

Toon reacties
Reacties
Amai...wat een acteerprestatie! Op het puntje van mijn stoel werd ik meegezogen in het verhaal. De talenten van Anna, Bennie en moeder doen me nu nog kippenvel krijgen. Een heel dikke proficiat. Ik onthou jullie namen! en wens jullie het aller aller beste met zoveel talent. Laat het vooral NIET liggen. We hebben nood aan mensen die dingen, waarover niet gepraat, op deze manier kunnen en durven neerzetten. Sterk! Bedankt ook Carl voor de goede bewerking en de sterke dialogen...af en toe vanuit metapositie neergezet, maakte de impact nog straffer. Goed gedaan man. De nieuwe generatie komt eraan, en hoe? Bedankt.
Luce over De Metsiers (26/03/2015)
de commentaar van Mark gelezen. Ik ga hiermee volledig akkoord. Het was een heel indrukwekkende vertoning op een heel hoog niveau. Wat een bezielde vertolking en diepgravende versie. Bravo voor de hele ploeg die hiervoor zorgde. En nu maar hopen dat al deze talenten de weg naar toneelcarrière mogen vinden. Ik duim ervoor.
Rita over De Metsiers (22/03/2015)
Gisteren in Dommelhof Neerpelt de toneelverrassing van het jaar beleefd. De bewerking van De Metsiers was gewoonweg fantastisch. De zes jonge actrices speelden met een overtuiging en ingehouden passie gewoonweg de pannen van het dak . Wat een talenten. Ook de regisseur en de decorbouwer mogen een heel dikke pluim op hun hoeden steken. Ik ben diep onder de indruk naar huis gegaan. Ik hoop van deze groep nog veel toneel te mogen meebeleven. Een heel dikke proficiat en doe zo aub verder.
Mark over De Metsiers (22/03/2015)
Dikke proficiat aan al dit jong talent : ik heb enorm genoten van hoe jullie deze moeilijke personages en teksten tot leven hebben gebracht! Chapeau ook voor regisseur Carl, je bewijst nog maar eens dat ook moeilijke teksten heel toegankelijk kunnen op scène worden gebracht en je doet wonderen met jong talent! Tip voor wie dit stuk nog wil gaan bekijken (een must trouwens!) : lees vooraf even de roman, dan kan je nog meer genieten van tekst, taal en personages en volop de acteerprestaties van jong talent bewonderen. TOP! Dikke merci.
Dominique over De Metsiers (18/03/2015)
Genoten van die prachtige voorstelling. En wat speelde iedereen vol overtuiging. De felheid van Mon kwam levensecht over. Ook de anderen speelden de pannen van het dak. Ook de regisseur leverde prachtig werk do zo voort. Ga kijken, het is de moeite
Jozef over De Metsiers (14/03/2015)
Gisteren een prachtige voorstelling van De Metsiers gezien. Heel knap en diepgaand. Heel wat anders dan het oppervlakkige gedoe op TV. En wat speelde iedereen met volle overtuiging. Deze jongedames moeten zeker een toneelopleiding gaan volgen want ze barsten allemaal van het talent. Ook er dikke pluim voor de regisseur. Zo‘n roman bewerken voor toneel is een huzarenstuk. Nog heel veel verdiend succes.
René over De Metsiers (14/03/2015)
1 | 2 | 3 | 4

Ben je gaan kijken naar De Metsiers en wil je je mening kwijt? Of heb je meegewerkt aan de productie en wil je vertellen over je ervaringen? Laat hier je reactie achter!

Naam
E-mailadres (niet verplicht)
Reactie
Verstuur
SPEELDATA
> Toon voorbije speeldata> Verberg voorbije speeldata
VOORBIJE SPEELDATA
26 feb 2015 – LEUVEN
27 feb 2015 – LEUVEN
28 feb 2015 – LEUVEN
01 mrt 2015 – LEUVEN
02 mrt 2015 – LEUVEN
03 mrt 2015 – LEUVEN
05 mrt 2015 – HEUSDEN-ZOLDER
13:30, CC MUZE
12 mrt 2015 – ANTWERPEN
13:30, DE Studio
12 mrt 2015 – ANTWERPEN
20:00, DE Studio
13 mrt 2015 – ANTWERPEN
13:30, DE Studio
13 mrt 2015 – ANTWERPEN
20:00, DE Studio
21 mrt 2015 – NEERPELT
23 apr 2015 – BRUGGE
28 apr 2015 – AARSCHOT
19 apr 2016 – PEER

"Het getuigt van lef om met een lange en zeer talige voorstelling naar een Vlaamse roman uit 1950 jezelf te presenteren aan het Nederlandse publiek op een talentenfestival voor jongeren. fABULEUS bewijst met De Metsiers dat het kan en veel meer dan dat. (...) Dat we nog veel van de makers gaan horen is geen vraag maar een zekerheid. (Henri Drost - Theaterkrant)

"Bij momenten verschroeiend, beklijvend en pakkend." (Els Van Steenberghe - Knack)

"De wijze waarop deze voorstelling alles tot stilstand weet te brengen en tegelijkertijd laat bulderen, is subliem." (Maarten Luyten - Cutting Edge)

 

Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.