Wij gaan een voorstelling tonen over de schoonheid van de natuur.
De stenen, de vogels en alles daartussen.
Het zal zo echt zijn dat u het gelooft.
Na Candide staat er met Opera/een werkstuk opnieuw een volbloed muziektheaterproductie bij fABULEUS op stapel. Initiatiefnemers zijn de broers Menno en Michiel Vandevelde en Jozef Wouters, eerder de drijvende krachten achter Festiviteit en Ichten. De opzet evenwel is ditmaal anders: Opera/een werkstuk komt niet in het geborgen kader van PREFAB of Kunstbende De Luxe tot stand, maar wordt van bij aanvang als een jonge-makersproductie geconcipieerd.
Opera/een werkstuk is een ambitieus project, en die ambitie wordt ook waargemaakt. Op de scène staan in totaal elf mensen: het leidende trio, vader Toon Vandevelde die opnieuw present is, vijf musici onder wie dirigent Kris Stroobants, en twee klassiek geschoolde zangers. Muzikaal vertrekpunt is de opera The Fairy Queen van Henry Purcell.
Bijzonder aan Opera/een werkstuk is onder meer dat de voorstelling glasheldere uitspraken doet over de mens en over de wereld van vandaag, zonder dat ze ook maar enigszins pamflettair overkomt. Op een ingenieuze manier bewandelen de makers twee parallelle sporen. Enerzijds gaat Opera/een werkstuk over hoe de mens, in de loop der tijden, ondanks zijn enthousiasme voor de natuur, over diezelfde natuur heen gelopen is – tot op het punt dat zij onherstelbaar beschadigd lijkt. Anderzijds is de voorstelling een speelse hommage aan de onverwoestbare kracht van het theater – of in dit geval: de opera. De spelers laten geen mogelijkheid onbenut om de theatrale illusie te doorprikken – en daarbij gaat het er soms zelfs bruut aan toe. En toch word je als toeschouwer meegezogen.
De aandacht die Opera/een werkstuk bij pers en publiek genereert, is opvallend – te meer omdat Opera een werkstuk is van wel zeer jonge makers, nl. respectievelijk 18, 20 en 22. De fABULEUS-stelling dat een artistiek parcours al voor een eventuele opleiding begint, wordt in het geval van Opera/een werkstuk als nooit tevoren, zo lijkt wel, door de buitenwereld opgepikt.
Nog een opmerkelijk feit: Michiel Vandevelde is, vier jaar na de première van zijn debuut Instant Karma, al aan zijn tiende fABULEUS-voorstelling toe. Tijdens de repetities van Opera/een werkstuk vat hij studies aan het Brusselse P.A.R.T.S. aan.
Van en met Menno Vandevelde, Michiel Vandevelde, Jozef Wouters DirigentKris Stroobants Muziekensemble Stijn Baumers, Cyrielle Kint, Pieter Thijs, Elisabeth Sturtewagen Zang Roel Hendrickx, Reinoud Van Mechelen MuziekHenry Purcell, The Fairy Queen Coaching Simon Allemeersch
Toen Michiel Vandevelde (°1990) 12 was, zag hij Foi van Sidi Larbi Cherkaoui en besefte hij dat hij wou dansen. fABULEUS bleek de ideale groeiplaats want in september 08 start hij aan P.A.R.T.S..
Menno Vandevelde (°1988) is de broer van Michiel en studeert voor ingenieur. Hij maakt stellingen, decors, torens,…
Op zijn 16de was Jozef Wouters (°1986) de babysitter van Menno en Michiel. Nu werkt hij als technieker en decorbouwer voor verschillende gezelschappen.
De werkwijze van dit trio is heel eenvoudig. Ze bouwen, soms met een voorafgaand idee, soms ook niet. En ze babbelen erbij, over wat ze willen maken.
Tijdens het bouwen dansen of zingen we soms. En plots voelen we: nu kunnen we alles in elkaar steken. Dan is het moment voor de voorstelling daar.
Bij fABULEUS kunnen we nog altijd op onze bek gaan, want ze geven ons bescherming als dat nodig is. Ze geven ons steun en heel veel - bijna moederlijke- liefde, maar het vertrouwen dat ze ons schenken is het allerbelangrijkste.
Ben je gaan kijken naar Opera/een werkstuk en wil je je mening kwijt? Of heb je meegewerkt aan de productie en wil je vertellen over je ervaringen? Laat hier je reactie achter!
Het eerste vogeltje vloog waarschijnlijk niet hoger dan 4 meter.