Achter de bossen, voorbij het moeras

Met Achter de bossen, voorbij het moeras maakt Jan Van Dyck, voorheen dramaturg bij onder meer KNS/Het Toneelhuis en Villanella, zijn debuut als schrijver/regisseur. Zijn vzw Les Rêveurs Sont Maltraités ontvangt voor deze voorstelling een projectsubsidie muziektheater van de Vlaamse overheid. Achter de bossen, voorbij het moeras is een coproductie met Villanella en fABULEUS en gaat in première op het festival Storm op Komst in Turnhout. Naast dramaturg Peter Anthonissen zijn met geluidsontwerper en vormgever Wannes Deneer en technicus Lennert Dierick twee andere mensen bij het project betrokken die eerder een band met fABULEUS hadden. In de fABULEUScontext geldt Achter de bossen, voorbij het moeras als een jonge-makersproductie: spelers Floris Schillebeeckx en Sam Wauters studeerden recent af aan het Antwerpse Herman Teirlinck Instituut.

De ondertitel geeft het aan: voor Achter de bossen, voorbij het moeras inspireerde Jan Van Dyck zich op de legende van Krabat. De bekendste adaptatie daarvan is die van de Duitse schrijver Otfried Preussler in de jeugdroman Meester van de zwarte molen. Van Dyck gaat met dit gegeven aan de slag op een manier die het herkenbaar maakt voor het hier en nu, maar het tezelfdertijd ook overstijgt en een tijdlozere betekenis verschaft.

Het hoofdpersonage in de voorstelling is in een coma terechtgekomen – na een conflict met zijn stiefvader, zo blijkt. Van Dyck snijdt echter niet enkel deze anekdotische laag aan. Verschillende thema’s en motieven treden in zijn tekst met elkaar in dialoog: de verbeelding die de hoofdfiguur een houvast in zijn coma biedt; de liefde die mogelijk nog krachtiger is dan de verbeelding en hem eventueel weer tot bewustzijn wekken kan; het gegeven van een kennis die de zichtbare wereld overstijgt. Hoewel Van Dycks tekst de basis van de voorstelling vormt, is Achter de bossen, voorbij het moeras ook een zintuiglijke ervaring: daar zorgen zijn beeldrijke taal, het indringende en soms overweldigende geluidsdecor - waar Wannes Deneer en Sam Wauters elk op hun manier toe bijdragen - en het lichtontwerp van Mark Van Denesse voor.

Tekst en regie Jan Van Dyck Muziek Sam Wauters Spel Floris Schillebeeckx en Sam Wauters Geluidsdecor en vorm Wannes Deneer Lichtontwerp Mark Van Denesse Productie Les Rêveurs Sont Maltraités, Villanella en fABULEUS in samenwerking met Storm op Komst

Toon reacties

Ben je gaan kijken naar Achter de bossen, voorbij het moeras en wil je je mening kwijt? Of heb je meegewerkt aan de productie en wil je vertellen over je ervaringen? Laat hier je reactie achter!

Naam
E-mailadres (niet verplicht)
Reactie
Verstuur
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.