leuke Mieke

In 2006 ging Leen Roels voor het eerst bij fABULEUS aan de slag als medespeelster van Tom Struyf in El Gran Teatro del Mundo. Een aangename kennismaking, die smaakte naar meer. Als antwoord op de vraag of zij, naast haar werk met de Gentse Toneelgroep Ceremonia, zin had om bij fABULEUS een eigen productie te maken, kwam de idee van een voorstelling over leukemie. Gaandeweg ontwikkelde leuke Mieke zich tot een project voor iedereen vanaf 10 jaar. Roels schreef zelf de tekst aan de hand van eigen ervaringen met leukemie in haar kindertijd en vele gesprekken met mensen die ook in aanraking kwamen met deze ziekte. Ze ontving hiervoor een schrijfsubsidie van de Vlaamse overheid. 

Leuke Mieke werd een onderhoudende en soms zelfs grappige productie, maar haar grote kwaliteit schuilt erin dat ze tegelijk een complexe vraagstelling niet schuwt en ook ontroeren kan. In leuke Mieke voert Leen Roels een zestal personages op die allen een eigen manier hebben en/of zoeken om met de ziekte leukemie om te gaan. Een voor haar cruciale gedachte was om aan te tonen dat de kleine Liesa (Roels) eerst en vooral een mens blijft, met haar kwaliteiten én gebreken, ook al is ze ernstig ziek. Ziek zijn heeft impact op hoe iemand in het leven staat, uiteraard, maar bepaalt niet iemands hele persoonlijkheid. Felix (Van Aerschot) is Liesa’s ingebeelde vriendje, haar toeverlaat en steun, maar kan ook worden gezien als de verpersoonlijking van de ziekte die zich een weg in Liesa baant. Ook hier zoekt Roels dus bewust de meerduidigheid op. Liesa’s moeder (een van de vier figuren die door Bastiaensen wordt vertolkt) is de situatie niet machtig. Ze doet haar uiterste best om er voor haar dochter te zijn, maar kan niet verhinderen dat er een verwijding tussen haar en Liesa komt. Maar de liefde blijft. 

Tekst & idee Leen Roels Spel Ruth Bastiaensen, Leen Roels en Maarten Van Aerschot Muziek Michiel De Malsche Lichtontwerp en coaching Vital Schraenen Kostuums Raïssa Hans Dramaturgie Peter Anthonissen TechniekTom Philips

Hoe doen jullie dat toch?
Jilske lanssens over leuke Mieke (11/11/13)
Leuke mieke is een prachtig toneel. De acteurs waren fantastisch ! Het einde en het begin was een beetje ingewikkeld maar ik heb er met heel heel hard van genoten ! Proficiat !
Kyana over leuke Mieke (08/03/10)
FAN - tos , toes , TAS tisch hoor!
we hebben genoten van " Leuke Mie "
bedankt!
juf Sophie-6de klas over leuke Mieke (20/01/09)
In het begin vond ik het moeilijk, met de spuitflessen en met dat bloed, maar toen begon ik het te snappen. Met de verpleegster die begon te rijmen was het echt compleet.
Brecht over leuke Mieke (16/01/09)
Ik vond het een beetje ingewikkeld, maar het was leuk en grappig. Ik vond het speciaal dat er een bekende persoon in 'Leuke Mieke' meespeelde.
Laurens over leuke Mieke (16/01/09)
Het toneel 'Leuke Mieke' was moeilijk om te begrijpen, vond ik. Na de uitleg van de juf, bleek het heel goed in elkaar te zitten. Proficiat
Tibo over leuke Mieke (16/01/09)
1 | 2
Ben je gaan kijken naar leuke Mieke en wil je je mening kwijt? Of heb je meegewerkt aan de productie en wil je vertellen over je ervaringen? Laat hier je reactie achter!
Naam
Reactie
E-mailadres (niet verplicht)
Verder

 
 
 

fABULEUS weet perfect realiteit en fictie, een traan en een lach, werkelijkheid en sprookjessfeer te combineren, en sentimenteel gedoe te vermijden.” 

— theatermaggezien.net