Ik ben geen racist

In het verleden regisseerde artistiek leider Dirk De Lathauwer vaak voorstellingen die de verbeelding centraal stelden. Met Ik ben geen racist richt hij zich op de actuele socio-politieke werkelijkheid – een ommekeer die in zijn werk werd ingezet met Jeanne (2007). Vertrekpunt van Ik ben geen racist is de gelijknamige roman van de Zweedse jeugdschrijver Per Nilsson (°1954), verschenen in 2006. In dit boek wordt een doorsnee puber na een banaal straatincident benaderd door de voorman van een anti-islampartij, een figuur die aan Pim Fortuyn of Geert Wilders doet denken. Voor hij het goed en wel beseft, is hij de gevaarlijkste en meest gezochte jongeman van het land. 

Ruth Mellaerts, die eerder als dramaturge bij verschillende fABULEUS-producties betrokken was en samen met Steven Beersmans instond voor tekst en regie van Playground Love (2009), tekent voor de tekstbewerking.

Ik ben geen racist is een sobere voorstelling, opgevat als een apologie van de jongeman. Voor acteur Braam Verreth, die eerder als jongere bij fABULEUS actief was en in 2010 afstudeerde aan de afdeling woord/drama van het Leuvense Lemmensinstituut, is het een ware tour de force. Anderhalf uur lang weet hij te boeien. Aanvankelijk houdt hij zich op in het zomerhuisje waarheen zijn personage gevlucht is (een multimediale omgeving gecreëerd door Wannes Deneer), vervolgens richt hij zich rechtstreeks tot het publiek. Ik ben geen racist stemt tot nadenken en zorgt ook voor discussie, met name door de keuze van De Lathauwer en Mellaerts om de roman te transponeren naar België, maar daarbij bewust niét in te gaan op de spanningen tussen Nederlands- en Franstaligen. Els Van Steenberghe schrijft na de première op knack.rnews.be: “De wereldverbeterende capaciteiten van het theater zijn niet gigantisch. Maar dergelijke voorstellingen kunnen wél jonge ogen en monden openen en tot ontluisterende en revelerende (klas)gesprekken leiden.”

Ik ben geen racist gaat in première in STUK, maar de try-outs vinden plaats in het Openbaar Entrepot aan de Vaartkom – de plek waar fABULEUS een nieuw onderkomen vindt.

Bewerking en dramaturgie Ruth Mellaerts Regie Dirk De Lathauwer Spel Braam Verreth Scenografie en media Wannes Deneer

1 | 2
Het was een goede voorstelling. Het was origineel om een schuilplaats onder de grond te nemen waarbij er wormen worden op geprojecteerd. Zo kreeg je echt het gevoel of beeld dat hij onder de grond schuil zat en zijn verhaal vertelde via internet of tv,... Na een tijd was dit wel een beetje saai maar na een half uur kwam hij eruit en was ik helemaal mee. Hij kon het ook heel goed vertellen en goed overbrengen op het publiek. Voor een monoloog was het toch zeer interessant, een mooie prestatie van de acteur, proficiat!
Jana over Ik ben geen racist (26/05/13)
Ik vond het een goede voorstelling. Het idee is goed gevonden en het is origineel maar ik vond het soms een beetje te langdradig (bijvoorbeeld in het begin met die TV). Ook vind ik dat de acteur een goede prestatie heeft neergezet! Hij kon zich goed in zijn rol inleven waardoor het verhaal zeer geloofwaardig over kwam. In het algemeen vond ik het een goede voorstelling. Zeker een aanrader! Prificiat!
Sarah V over Ik ben geen racist (25/04/13)
Ik vond dit een zeer goed stuk. Het duurde 1,5 uur maar was zeker niet te lang. De acteur bracht zijn rol heel overtuigend en leefde zich helemaal in. Het concept was goed gevonden. Het stukje met de tv had wel iets korter mogen duren omdat het moeilijk was om te blijven volgen. Het was een zeer goede prestatie. Proficiat!
CĂ©lestien over Ik ben geen racist (25/04/13)
Eerst en vooral wil ik jullie proficiat wensen voor dit goede monoloog. Persoonlijk hou ik niet zo van monologen, maar dit sprong er wel uit, qua inhoud en presentatie. Ik had het eerste eventjes moeilijk met de Tv, maar na een uurtje veel het goed mee. De acteur kon goed inleven in zijn rol, de goede persoon op de juiste plaats, zoals ze zeggen. Goed gedaan.
L.V over Ik ben geen racist (19/04/13)
Ik het begin dacht ik: "pff 1.5uur naar dit luisteren, dat kan ik niet". Dit omdat het televisiescherm nogal klein was. Ik had moeite om het te kunnen zien en om mijn aandacht erbij te houden. Het was wel goed gevonden. Nadat hij uit zijn "kot" kwam vond ik het beter. Het lukte al beter om mijn aandacht erbij te houden en vond ik het goed. De humo er tussen vond ik ook goed. Het was een goede afwisseling. Hij heeft het goed gedaan om een voorstelling van 1.5uur te brengen.
KH over Ik ben geen racist (18/04/13)
De acteur trok heel veel aandacht naar zich toe en dat vond ik heel positief. Het was iets wat ik niet had verwacht. Wanneer de acteur uit zijn schuilplaats kwam vond ik het leuker om de voorstelling te volgen. Het was moeilijk om met volle aandacht naar het schermpje te kijken. Er kwamen veel onderwerpen in het toneel voor die je vaak tegenkomt en er was ook humor aanwezig dat maakte het toneel echt heel goed. Het was een hele mooie presentatie van de acteur!
Steffi over Ik ben geen racist (18/04/13)
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7
Ben je gaan kijken naar Ik ben geen racist en wil je je mening kwijt? Of heb je meegewerkt aan de productie en wil je vertellen over je ervaringen? Laat hier je reactie achter!
Naam
Reactie
E-mailadres (niet verplicht)
Verder

 
 
 

Speeldata

"Verreth speelt de rol voortreffelijk. De voorstelling start in het hokje. Via een beeldscherm spreekt Braam ons toe. Hij schuilt er voor de politie en lijkt in een videodagboek alle gebeurtenissen nogmaals te overlopen. Wanneer hij na een poosje uit zijn houten schuilplaats (die geconstrueerd is met resten van verkiezingspanelen…) tevoorschijn komt, valt op hoe jong deze acteur is. Dat dwingt nog meer respect af voor deze acteerprestatie."

— Knack